Wanneer je je droomhuis hebt gevonden is het tijd voor de eerste stap: het tekenen van het voorlopig koopcontract. Maar weet jij eigenlijk wel waar jij straks je krabbel onder zet? Zit je straks niet ineens vast aan de koop van het huis als blijkt dat je de financiering niet rond krijgt? Om dat te voorkomen zijn er ontbindende voorwaarden, die je in het voorlopig koopcontract kunt opnemen. Een voorbeeld hiervan is het financieringsvoorbehoud.

Financieringsvoorbehoud

Door “onder voorbehoud van financiering” in het koopcontract op te nemen, voorkom je dat je aan het huis vast zit wanneer je de hypotheek niet rond krijgt. Daarmee voorkom je ook dat je 10% van de koopsom aan boete moet betalen. Deze 10% is een vorm van zekerheid voor de verkoper, dat je de woning echt wilt kopen. Na het tekenen van de overeenkomst heb je wettelijk drie dagen – waarvan twee werkdagen moeten zijn – om zonder reden van de koop af te zien. Daarna mag dit alleen als je je beroept op de ontbindende voorwaarden.

Duidelijk, het financieringsvoorbehoud moet erin. Maar hoe formulier je zo’n voorwaarde? Het is belangrijk om een uiterlijke datum te vermelden. Het is gebruikelijk om hiervoor zo’n zes weken aan te houden. Houd er wel rekening mee dat je binnen deze datum alles geregeld moet hebben.

Aanspraak maken op de ontbindende voorwaarde

Je kunt niet zomaar beroep doen op het financieringsvoorbehoud. Wanneer dit opgenomen is in het koopcontract, staat er ook vaak bij vermeld dat je “als het redelijke mogelijk” gedaan moet hebben om een afwijzing te voorkomen. Dat doe je door mogelijke roodstand af te lossen of creditcard op te zeggen.

Krijg je toch een afwijzing? Dan moet je deze afwijzing, van vaak minimaal twee geldverstrekkers, schriftelijk kunnen overhandigen om gebruik te kunnen maken van de  ontbindende voorwaarde. Deze afwijzing moet de aanvraag, zodat duidelijk is wat voor hypotheek te hebt aangevraagd, en de reden van de geldverstrekker(s) bevatten. Zo kun je aan de verkoper aantonen dat je er alles aan gedaan hebt om de hypotheek rond te krijgen.

Wees op tijd!

Je hebt hierboven gelezen dat er nogal wat komt kijken bij het kopen van een huis. Het is dan ook belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen aan je hypotheekaanvraag. Mocht het dan niet lukken, heb je nog ruim de tijd om je te beroepen op de ontbindende voorwaarde.