Je hebt besloten om een huis te kopen, helemaal leuk! Er is alleen één probleem: tijdens je studie heb je een fikse studieschuld opgebouwd. Je weet dat een hypotheek en een studieschuld normaal  gesproken wel samengaan. Maar tegenwoordig hoor je steeds meer dat een studieschuld mogelijk aangemerkt wordt als een lening en dus geregistreerd staat bij het BKR. Is dit wel echt het geval? En zo ja, wat zijn dan de gevolgen voor jou als je een hypotheek wilt afsluiten?

Hoe werkt het BKR

Alle leningen en eventuele schulden die je hebt, worden bij het Bureau Krediet Registraties (BKR) geregistreerd. Denk hierbij  aan lopende kredieten, creditcards en tegenwoordig zelfs het abonnement van je smartphone. Bij het aanvragen van een hypotheek, controleert de geldverstrekker bij het BKR wat jouw maandelijkse financiële verplichtingen zijn. Deze bedragen hebben namelijk invloed op de hoogte van jouw hypotheek.

Uitzondering op de regel

Wanneer je maandelijks een deel van je studieschuld aflost, is dit natuurlijk onderdeel van je maandelijkse verplichtingen. Maar toch wordt je studieschuld bij Dienst Uitvoering Onderwijs (Duo) niet geregistreerd bij het BKR. De reden hiervan dit dat het niet word gezien als een schuld voor consumptieve doeleinden, zoals het leasen van een auto of het rood kunnen staan op een betaalrekening. De geldverstrekker krijgt bij de BKR toetsing dan ook geen informatie over deze schuld.

Als het aan de VEH (Vereniging Eigen Huis) en het BKR ligt, komt daar snel verandering in. Deze organisaties zijn voor het laten registreren van de studieschulden. Op deze manier hopen zij te voorkomen dat beginnende kopers een onverantwoord hoge hypotheek afsluiten. Uit een toetsing van het BKR blijkt namelijk dat ruim 40% van de toekomstige huiseigenaren hun studieschuld verzwijgt om zo een hogere hypotheek te kunnen krijgen. Klinkt allemaal mooi, een hogere hypotheek, maar door je studieschuld te verzwijgen kunnen je hypotheeklasten hoger worden dan je kunt betalen. Wat vervolgens weer kan leiden tot betalingsproblemen. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt!

De gevolgen

Het registeren van een studieschuld hij het BKR heeft in principe niet zoveel gevolgen. Je bent  nu namelijk ook al verplicht om je schulden en betalingsverplichtingen te melden bij een hypotheekaanvraag. Dat geldt ook voor je studieschuld bij Duo.

Vooralsnog wordt jouw studieschuld niet geregistreerd bij het BKR. Uit onderzoek van Geldshop.nl blijkt namelijk dat de meeste politieke partijen hier niet mee instemmen. Ook de minister van Onderwijs is tegen het registeren van de studieschuld. Zij vind dat een studieschuld iets anders is dan een hypotheekschuld.

Studieschuld verzwijgen? NEE!!

Ondanks dat je studieschuld (voorlopig) niet geregistreerd wordt bij het BKR, is het niet verstandig om deze achter te houden. Ook niet als het betekent dat je door het verzwijgen een hogere hypotheek kunt krijgen. Jouw schuld komt namelijk toch aan het licht wanneer de hypotheekadviseur/geldverstrekker jouw bankafschrift(en) onder de loep neemt. Bovendien kun je het recht van Nationale Hypotheekgarantie (NHG) verliezen als zij erachter komen dat je geen eerlijk beeld hebt gegeven van jouw financiële situatie.

 

Benieuwd naar wat jij kunt lenen op basis van jouw inkomen en studieschuld? Maak dan een vrijblijvende afspraak met onze hypotheekadviseur. Gratis en geheel vrijblijvend!