Heb jij een spaar- of beleggingshypotheek en sta je op het punt om te gaan verhuizen? Dan hebben wij goed nieuws voor jou! Voorheen was het zo dat het tussentijds beëindigen van deze hypotheekvormen fiscale boetes opleverden, maar daar komt verandering in.
Begin dit jaar was het aflossen al versoepeld, maar de wetgever gaat nog een stapje verder: per 1 april 2017 worden er geen fiscale boetes meer in rekening gebracht! In deze blog vertellen wij jullie graag meer over deze versoepeling.

Strenge regels spaar- en beleggingshypotheek

De spaar- en beleggingshypotheek is vooral populair, omdat er maximaal gebruik kan worden gemaakt van de fiscale voordelen van de hypotheekrenteaftrek. Normaal gesproken wordt sparen en/of beleggen gezien als vermogen waar rendementsheffing over betaald moet worden in box 3.

Maar de fiscus heeft echter een uitzondering gemaakt voor spaarhypotheken. Met deze hypotheekvorm hoeft er gedurende de looptijd geen rendementsheffing betaald te worden.

Klinkt goed! Maar aan deze fiscale voordelen zijn een aantal strenge regels verbonden.
Hieronder hebben wij een aantal van deze regels op een rijtje gezet:

  • De uiteindelijke uitkering dient gebruikt te worden voor de aflossing van de woning;
  • Je betaalt je maandelijkse premie;
  • De spaar- of beleggingshypotheek moet voor een langere periode (15 tot 20 jaar) in stand worden gehouden.

Geen fiscale boetes meer per 1 april 2017

Vanaf 1 april 2017 is het mogelijk om jouw “spaarpot” belastingvrij af te lossen. In het wetsvoorstel Overige Fiscale Maatregelen 2017 is opgenomen dat wanneer je gebruik maakt van bovenstaande hypotheekvorm, je bij verhuizing niet langer vastzit aan de 15- of 20 jaar termijn.
Houd er rekening mee dat dit belastingvrij aflossen alleen mogelijk is wanneer je – net als voor 1 april 2017- je aan de voorwaarden van deze hypotheekvorm hebt gehouden.

Niet altijd financieel voordelig

Het volledig aflossen van jouw spaar- of beleggingshypotheek hoeft niet altijd financieel voordelig te zijn.  Sta je op het punt om te gaan verhuizen en ben je in het bezit van bovenstaande hypotheek, laat je dan goed informeren en neem contact met ons op.