Besparen op je hypotheeklasten, wie wil dat nu niet?! Met de lage rentestand van dit moment, is dat ook best mogelijk. Aan het oversluiten van je hypotheek zitten wel wat kosten verbonden, maar wanneer je rentevaste periode afloopt, is het een stuk makkelijker om te besparen. Wij vertellen jullie hier graag meer over in ons nieuwe blog.

Rentevaste periode loopt af

Bij het destijds afsluiten van jouw hypotheek, heb je met de geldverstrekker een bepaalde rentevaste periode afgesproken. Oftewel: de periode dat de hypotheekrente vast staat. Deze periode kan variëren van één tot dertig jaar. Het aflopen van je rentevaste periode is goed bericht, want hierdoor kun je mee profiteren van de nu extreem lage rentepercentages.

Nieuw aanbod hypotheekaanbieder

Drie maanden voordat je rentevaste periode afloopt, krijg je van de geldverstrekker een nieuw renteaanbod. Dit aanbod kan een stuk lager liggen dan de rente die je op dit moment betaalt, maar dat wil niet zeggen dat dit de scherpste rente op de markt is. Je kunt ervoor kiezen om je rente opnieuw vast te zetten bij dezelfde geldverstrekker, maar je kunt natuurlijk ook gaan shoppen bij andere geldverstrekkers. Wellicht is jouw persoonlijke situatie wel zo veranderd, of is je huis meer waard geworden. Dit zijn aspecten waar het nieuwe renteaanbod niet altijd op inspeelt.

Boetevrij oversluiten

Nu de hypotheekrente zo laag staat, is het erg populair om je hypotheek over te sluiten. Normaal brengen geldverstrekkers een boeterente in rekening wanneer je besluit om jouw hypotheek over te sluiten, maar dit geldt niet wanneer je rentevaste periode afloopt! Je kunt dus gerust om je heen kijken wat andere geldverstrekkers te bieden hebben. Wellicht hebben zij wel een lagere rente, of voorwaarden die beter passen bij jouw situatie.

Rente en hypotheekvormen vergelijken

Of je nu bij je huidige geldverstrekker blijft, of overstapt naar een ander: het is altijd verstandig om kritisch naar je hypotheek te kijken voordat je een nieuwe rentevaste periode afsluit. Zo kan het bijvoorbeeld slim zijn om je leningsvorm aan te passen en kom je mogelijk in aanmerking voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie. En wat als je over een paar jaar wilt verhuizen, kun je jouw nieuwe hypotheek dan meenemen?

Ondanks dat je geen boeterente hoeft te betalen bij het oversluiten na het aflopen van jou rentevaste periode, zijn er wel kosten waar je rekening mee moet houden. Wanneer je besluit over te sluiten naar een andere geldverstrekker, moet het huis opnieuw getaxeerd worden, en zal er in sommige gevallen opnieuw hypotheekadvies nodig zijn. Kom je in aanmerking voor- en wil je graag een hypotheek- met NHG, dan betaal je hier ook afsluitkosten van 1% van het hypotheekbedrag voor. Ondanks dat deze kosten eenmalig en fiscaal aftrekbaar zijn, is het wel verstandig om mee te nemen in gedachten bij het mogelijk oversluiten van jouw hypotheek.

Ben jij benieuwd welke hypotheek het beste bij jouw situatie past nu je rentevaste periode afloopt? Aarzel dan niet om je goed te laten informeren door onze hypotheekadviseur tijdens een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek.