Goed, de hypotheekrentes staan enorm laag. Dat wist je waarschijnlijk al. Maar is dat altijd zo geweest? Op dit moment is er sprake van een historisch lage hypotheekrente. Nog nooit eerder was de rente zo laag als nu. In deze blog leggen we je uit waar dit het gevolg van is en hoe jij hiervan kunt profiteren als je een huis wilt kopen.

Renteontwikkelingen in een notendop

De hypotheekrente is de afgelopen jaren volop in ontwikkeling geweest. We gaan even terug in de tijd. In 1901 was de gemiddelde rente 4,51%. De gemiddelde rente over een periode van 115 jaar is ongeveer 5,5%. Tussen de jaren zeventig en de jaren tachtig stegen de rentestanden, met als hoogtepunt een rente van ruim 13% in 1981. Dit was het gevolg van de economisch slechte omstandigheden. De werkloosheid en de inflatie waren toen erg hoog. Tussen de jaren tachtig en negentig was de rente nog steeds hoog. Daarna daalde de rente weer. In mei 2010, was de gemiddelde hypotheekrente van een tien jaar vaste hypotheek met NHG alweer gedaald naar ongeveer 4,5%. Men dacht toen dat de rente niet verder kon zakken, maar niets bleek minder waar.

 

Geld moet rollen in de Eurozone

Op dit moment is geld goedkoop. Nog nooit eerder was het zo goedkoop om een hypotheek af te sluiten. Maar hoe komt het dat de rente nu zo laag is? Dit komt doordat de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB is al een tijdje bezig om de economie in Europa te stimuleren. Er was nagenoeg geen inflatie. En een beetje inflatie is juist goed voor de welvaart. Het geld moet weer gaan rollen in Europa en dit gaat niet vanzelf. Er is sprake van een onnatuurlijk ingrijpen van de ECB in de economie. Er wordt aan knoppen gedraaid waar normaal niet aan gedraaid wordt. Ze doen dit om de inflatie weer aan te wakkeren met als gevolg dat de welvaart toeneemt. Daarom houdt de bank de kapitaalmarktrente (dat is de rente voor lange kredieten zoals een hypotheek) al een tijdje laag. Die lage kapitaalmarktrente zorgt ervoor dat banken goedkoop aan geld kunnen komen om uit te lenen. En daar profiteer jij weer van als je een hypotheek wilt afsluiten.

 

Profiteer van de lage hypotheekrente

Als je op het punt staat een huis te kopen of je hypotheek over te sluiten, is het slim om je te verdiepen in de lage hypotheekrente. De rente bepaalt namelijk voor een groot deel jouw maandlasten. Hoe hoger de rente is, hoe meer je maandelijks kwijt bent aan je hypotheek. De verwachting is dat de hypotheekrente vanaf september 2018 langzaam maar zeker weer zal gaan stabiliseren. Hoe snel dit gaat kunnen we niet voorspellen.

 

Het is onwaarschijnlijk dat de rentes stabiel blijven. Profiteer ervan! Het loont om in 2018 nog een woning te kopen. Mocht je dit jaar een hypotheek afsluiten, dan doe je er waarschijnlijk goed aan de lage rente langer vast te zetten. Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? De eerste twee hypotheekgesprekken zijn gratis en vrijblijvend.