Langzamerhand begint de huizenmarkt weer aan te trekken. Dat betekent dat de extreem lage rentepercentages ook weer een stijgende lijn laten zien. Kortom: voor vele het moment om een huis te kopen! Maar hoe belangrijk is een laag rentepercentage eigenlijk? Natuurlijk wil je een zo laag mogelijke maandlast voor jouw droomhuis. Maar hoe zit het eigenlijk met voorwaarden die hieraan gekoppeld zijn? En wat is er dan belangrijker, een lage rente of gunstige voorwaarden?

De kleine regeltjes

Er zijn tegenwoordig geen producten of diensten meer die je zonder een boekwerk aan algemene voorwaarden kunt afnemen. Maar hoe vaak worden deze nu ook echt gelezen? Hoe vaak betrap jij jezelf erop dat de algemene voorwaarden in de kast, of in het ergste geval in de container belanden?

Toch zijn deze voorwaarden erg belangrijk! Hierin wordt namelijk beschreven onder welke voorwaarden je een dienst of product afneemt. Dit geldt ook voor hypotheekvoorwaarden. Het is erg belangrijk om te weten welke voorwaarden er gekoppeld zitten aan de hypotheek die jij afsluit. Een hypotheek  met de laagste rente hoeft niet de beste hypotheek voor jou te zijn.

De ene hypotheek is de ander niet

Het is mogelijk dat jouw financieel voordeel van de laagste rente kan omslaan in een financieel nadeel. Daarom is het van groot belang om voorbij de rentepercentages te kijken, en je wat meer te verdiepen in de voorwaarden die hieraan gekoppeld zijn.

Hypotheekvoorwaarden om in het oog te houden

Je hebt al kunnen lezen wat het belang is van het lezen van de “kleine regeltjes”. Om deze iets groter voor je te maken geven wij hieronder een overzicht van de belangrijkste voorwaarden, voorwaarden om in het oog te houden:

  • annuleringskosten: er zijn banken die klanten willen binden op het moment dat zij een hypotheekofferte hebben getekend. Dit doen zij door een boete te rekenen wanneer de hypotheek toch niet door gaat. Dit worden ook wel annuleringskosten genoemd. Banken berekenen hier 1% van de hypotheek. Reken maar uit! Dat is niet iets waar je als toekomstig huiseigenaar op dit te wachten.
  • Geldigheidsduur offerte: banken met de meeste scherpte rentes hebben vaak een korte geldigheid van de offerte, vaak 2 tot 3 maanden. Dat betekent dat binnen deze tijd de offerte moet passeren bij de notaris. In de tijd dat wij nu leven in de termijn van aktepassering toch vaak pas binnen 4  a 5 maanden mogelijk. Dat betekent dat deze offerte dan niet gebruikt kan worden. Het is mogelijk om een offerte te verlengen, hiervoor wordt dan een bereidstellingsprovisie gerekend.
  • Bereidstellingsprovisie (kosten voor  verlengen offerte): het is mogelijk om een offerte te verlengen, maar banken willen dit renterisico niet lopen. Daarom brengen ze hiervoor een bedrag is rekening, de zogenaamde bereidstellingsprovisie. Deze is vaak 0,25% per (gebroken) maand. Stel dat je voor 1,5 maand een offerteverlening nodig hebt, voor een hypotheek van €200.000. Twee keer 0,25% van €200.000 = €1000. Dat is een best bedrag voor het vasthouden van het lage rentepercentage. Er zijn ook banken waarbij je geen vergoeding betaalt voor het verlengen van de offerte. Maar de kans is groot dat de hypotheekrente bij die hypotheken hoger is dan bij andere hypotheken.
  • Boete bij verkoop: sommige banken bieden een mooi rentepercentage met als voorwaarde “boete bij verkoop”. Maar wat houdt dit nu precies in? Dit betekent dat de bank, bij verkoop van de woning, een boete in rekening mag brengen als de klant niet binnen een bepaald termijn (meestal binnen een half jaar) een nieuwe hypotheek afsluit bij dezelfde bank. Je weet niet wat de toekomst brengt. Zo kan het zijn dat je besluit een tijdje te gaan huren in plaats van kopen, of sluit je de hypotheek over omdat de rente bij de andere bank lager is. Dit kan een hele vervelende voorwaarde zijn, één waar je niet op zit te wachten.

Belang van een goede hypotheekadviseur

Hierboven heb je al een klein deel kunnen proeven van mogelijke hypotheekvoorwaarden die gekoppeld kunnen zijn aan de mooie lage rentepercentages. Maar zoals we ook al eerder zeiden: de ene hypotheek is de ander niet. Voordat je een hypotheek afsluit is het belangrijk om eens goed na te gaan wat jouw wensen zijn als toekomstig huiseigenaar. Waar zie jij jezelf in de toekomst en hoe ziet jouw ideale hypotheek eruit? Bij dat laatste kan een hypotheekadviseur de helpende hand bieden. Een hypotheekadviseur kijkt samen met jou naar de toekomst. Door met jou in gesprek te gaan weet hij wat jouw wensen zijn en kan daar een passende hypotheek op worden uitgezocht.

Een lage rente is fijn, maar goede voorwaarden des te fijner! Let dus goed op waar jij je krabbel onder zet.