Je hebt je droomhuis gevonden maar je maximale hypotheek is net te laag om deze te kunnen kopen. Geef het huis niet direct op want er is misschien toch een mogelijkheid! Wel eens gehoord van de starterslening? Deze lening bestaat al een aantal jaren, maar per 1 januari 2017 gaat er het één en ander veranderen. Wellicht ben je hierdoor een stapje dichter bij de droomhuis dan je denkt!

Wat is een starterslening?

Een starterslening is een extra lening die je kunt afsluiten naast je hypotheek, waarmee je het verschil tussen jouw maximale hypotheek en de prijs van het huis kunt overbruggen. Dit kan mogelijk het extra duwtje in de richting naar jouw droomhuis zijn! Maar let op: niet iedere gemeente geeft een starterslening en de voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Het is dan ook belangrijk om goed te controleren of je hiervoor in aanmerking komt. Dit kun je doen door te informeren bij de gemeente waar jij een huis wilt kopen.

De eerste drie jaar niet aflossen

De eerste drie jaar hoef je geen rente te betalen en ook niet af te lossen op de starterslening. Na drie jaar wordt er een toetsing gedaan, om te zien wat jouw mogelijkheden zijn tot het aflossen en betalen van de rente. Als het goed is heb je in die drie jaar een sprong gemaakt in je carrière en is jouw loon voldoende gestegen.

Starterslening 2017

Per 1 januari 2017 verandert het één en ander omtrent de starterslening. Het afsluiten van je hypotheek gebeurt nog steeds via de geldverstrekker en de aanvraag voor de starterslening via de website van SVn. Sinds 1 januari 2013 is het verplicht om maandelijks een deel van je hypotheek af te lossen, de starterslening was hier een uitzondering op. Maar helaas raakte de subsidiepot voor de startersleningen leeg en is deze uitzondering niet langer mogelijk. Om onder de nieuwe regels door te kunnen gaan, wordt de starterslening per 1 januari 2017 gekoppeld aan de combinatielening. Uit deze lening wordt de verplichte aflossing van de starterslening betaald en wordt er voldaan aan de aflossingsverplichting.

Combinatielening

Hierboven heb je al kunnen lezen dat de combinatielening gekoppeld wordt aan de bestaande starterslening, zodat deze ook onder de nieuwe regels door kan gaan. Uit deze lening wordt de verplichte aflossing van de starterslening betaald. De combinatielening loopt net zoveel op als de starterslening afneemt. Dit klinkt misschien raar maar verschilt niet zoveel met een aflossing van een hypotheek. Je maandelijkse hypotheekkosten bestaan uit aflossing en rente. Hetzelfde geldt voor de starterslening. Alleen met de nieuwe regels zal de starterslening niet alleen bestaan uit aflossing en rente, maar is een deel daarvan aflossing van de combinatielening. Het maandelijkse bedrag dat je betaalt zal dan niet uit twee delen bestaan, de aflossing en rente, maar ook voor een klein deel uit de combinatielening.

Dit heeft een kleine consequentie voor de hypotheekaftrek. Voor je hypotheek en je starterslening kom je in aanmerking voor hypotheekaftrek, maar dit geldt niet voor de combinatielening. Deze wordt belast in box3 waardoor je deze niet kunt aftrekken van de belasting. Een klein fiscaal nadeel waar je in de praktijk weinig van zult gaan merken.

Maar het goede nieuws is dat de starterslening blijft! Laat je voor het afsluiten hiervan goed informeren bij de gemeente waarin je een huis wilt kopen. Benieuwd naar wat je kunt lenen voor jouw droomhuis? Neem dan contact op met onze hypotheekadviseur via 050 211 24 31  of maak gebruik van onze tool: maximale hypotheek berekenen.