Skip to main content Skip to search

Kopen of huren berekenen

Kopen of huren berekenen: wat is het beste?

Met de huidige lage hypotheekrentes is het financieel gezien vaak voordeliger om een woning te kopen dan een woning te (blijven) huren. Via de onderstaande tool kunt u een vergelijking maken tussen de lasten, wanneer u bezig bent met berekenen of u beter kunt kopen of huren.

hypotheek

Maak een afspraak voor persoonlijk advies

Deze berekeningen zijn slechts een indicatie. Mocht u extra informatie willen neem dan contact op met uw hypotheekadviseur te Groningen, Groninger Hypotheken. 

Hoe werkt de Kopen of Huren berekenen tool
Om een vergelijking te maken tussen de lasten van huren en kopen, is het belangrijk om onder het kopje uw huurlasten en inkomen in te voeren wat op dit moment uw maandelijkse huurlasten zijn. Wanneer u dit heeft ingevuld kunt u daaronder aangeven over hoeveel eigen geld u beschikt. Dit is belangrijk gezien er voor het financieren van een woning eigen inbreng nodig is. Vervolgens voert u uw bruto jaarinkomen en uw burgerlijke staat in. Er wordt naar uw burgerlijke staat gevraagd omdat dit van belang is bij het berekenen van een maximale hypotheek. Zodra u een fiscaal partner heeft dan zal zijn/haar bruto jaarinkomen ook gevraagd worden.
Na het invullen van de bovenstaande gegevens kunt u uw naam en e-mailadres invoeren waarna de berekening gemaakt wordt.

Nadat de berekening is gemaakt, wordt er onder het kopje wat kunt u lenen zichtbaar hoeveel u per maand kunt besteden aan uw hypotheek. U zult zien dat die iets lager is dan de huurlasten die u hierboven heeft ingevuld. Dit heeft ermee te maken dat een koper extra kosten heeft in vergelijking met een huurder. Op basis van dezelfde woonlasten wordt er aangegeven wat u maximaal kunt lenen. Daaronder wordt weergegeven wat u kunt lenen op basis van uw opgegeven (gezamenlijk) inkomen.

Onder het kopje wat kunt u besteden wordt nogmaals uw maximale hypotheek weergegeven die gelijk staat aan de maandelijkse huurlasten die u eerder opgegeven heeft. Daar word u eigen inbreng bovenop geteld, die weergeeft wat u totaal aan hypotheek kunt besteden. Ervan uitgaande dat de woonlasten gelijk blijven.

Bij wat koopt u daarvoor wordt onderscheid gemaakt tussen het financieren van een bestaande- of nieuwbouw.