Automatische rentedaling is een automatische aanpassing van de hypotheekrente bij lagere hypotheekschuld. Na verloop van tijd heb je natuurlijk wat afgelost. Met automatische rentedaling kom je automatisch in een lagere risicoklasse en dus betaal je automatisch minder hypotheekrente. Het geeft de consument een voordeel van vaak duizenden euro’s over de gehele looptijd van de hypotheek. Niet alle banken passen automatische rentedaling toe als mensen door aflossen in een lagere risicoklasse komen. De hypotheekadviseurs van Groninger Hypotheken kunnen je hierbij helpen!

 

Aanvangsrente versus looptijdrente

Meestal worden de hypotheekrentetarieven vergeleken op basis van de rente bij aanvang. Dit noemen we de aanvangsrente. Veel mensen weten niet dat je ook kunt kijken naar de te betalen hypotheekrente over de gehele looptijd van de hypotheek. Dit noemen we de looptijdrente. In het geval van automatische rentedaling is de aanvangsrente vaak iets hoger, maar de looptijdrente lager.

Het loont dus door niet alleen naar de korte termijn en aanvangsrente te kijken. Consumenten hebben al snel 10% afgelost. En dan kom je in het geval van automatische rentedaling automatisch in een lagere risicoklasse en betaal je meteen minder hypotheekrente. Vooral op de langere termijn levert dit al gauw een paar duizend euro op.

 

Beloning voor het aflossen

Het verschil in de te betalen hypotheekrente komt vooral tot uiting bij een lineaire hypotheek en een annuïtaire hypotheek. Bij een aflossingsvrije hypotheek wordt er tijdens de looptijd immers niets afgelost en is er dus geen sprake van automatische risicoklasse daling. Dit geldt voor hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG hanteert namelijk al een lage risicoklasse en maar één tarief. Automatische rentedaling is eigenlijk een soort beloning voor het aflossen. Je gaat minder rente betalen over de lagere hypotheekschuld die ontstaat door aflossing of eigen inbreng.

 

Meer weten? De hypotheekadviseurs van Groninger Hypotheken staan voor je klaar. De eerste twee hypotheekgesprekken zijn vrijblijvend en gratis.