Het heeft mogelijk even geduurd, maar daar staat hij dan, je droomhuis! In gedachten heb je het hele huis van top tot teen ingericht, maar laten wij eerst eens een stukje terugspoelen. Want voordat er kleurtjes aan de muur komen is het belangrijk jezelf de volgende vraag te stellen: Hoe zit het eigenlijk met mijn financiële situatie? De kans is aanwezig dat jij een lening of een krediet hebt die is vastgelegd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Uit de cijfers van het BKR blijkt dat er op het moment 8,5 miljoen mensen een kredietregistratie hebben. Per 1 december van dit jaar worden de regels door het BKR nog eens verscherpt.

Wat is een BKR registratie?

Kredietverstrekkers zijn wettelijk verplicht om elke lening of krediet aan te melden bij het BKR. De reden dat dit wordt geregistreerd is om ervoor te zorgen dat mensen niet meer lenen dan verantwoord is. Doordat het BKR alle leningen en kredieten registreert, kunnen kredietverstrekkers door middel van een toetsing een inschatting maken van hoe je er financieel voor staat.

Nu klinkt het nogal zwaar, een BKR registratie. Maar een BKR registratie hoeft er niet direct voor te zorgen dat je droomhuis buiten handbereik is. Er bestaat een verschil tussen een positieve en een negatieve BKR registratie. Betaal jij alles gewoon netjes op tijd af, dan is er niets aan de hand. We praten dan over een positieve BKR registratie. Pas op het moment dat er betalingsachterstanden ontstaan, dan krijg je een negatieve registratie bij het BKR.

Een negatieve registratie blijft na inlossing en afmelding nog vijf jaar lang zichtbaar in het systeem. Dat wil niet zeggen dat je vijf jaar lang geen huis kunt kopen, geldverstrekkers gaan hier allen anders mee om.

Nieuwe regels per 1 december 2016

Vanaf 1 december verandert de kredietregistratie. Het komt erop neer dat alle leningen en kredieten voortaan eerder worden geregistreerd. Maar met welke veranderingen krijg je dan precies te maken?

De eerste verandering is dat BKR nu ook kleinere leningen gaat registreren. Momenteel worden leningen alleen geregistreerd vanaf €500, maar per aankomende maand zullen ook de leningen vanaf €250 geregistreerd worden. Daarbij zal ook de looptijd wijzigen. Op dit moment registreert BKR alleen bij een looptijd van drie maanden of langer. Per 1 december gebeurt dit al bij een looptijd van één maand. Maar wat is eigenlijk de reden achter deze wijzigingen? BKR heeft dit besluit genomen zodat het kredietstelsel weer past bij de huidige wet- en regelgeving. Kredieten vanaf €250 met een looptijd van een maand of langer vallen namelijk onder de Wet Financieel Toezicht (WFT).

Met de nieuwe kredietregels is er een beter toezicht op mensen waarbij (kleine) schulden zich opstapelen en waarbij mensen met schuldproblemen sneller geholpen kunnen worden.

Invloed op de hypotheek

Bij het aanvragen van een hypotheek doet de hypotheekverstrekker een toetsing bij het BKR. Uit deze toetsing komt naar voren welke leningen en kredieten zijn geregistreerd. Hierbij zal je de gevolgen van de nieuwe regels gaan merken, ook als het om een positieve registratie gaat. De hypotheekverstrekker houdt in het berekenen van jouw maximale hypotheek rekening met de maandelijkse lasten van deze kredieten. Het geld dat je hier maandelijks aan kwijt bent kun je immers niet meer besteden aan de hypotheek. Blijkt uit de toetsing dat je betalingsachterstanden hebt, dus negatief geregistreerd staat, dan wordt het lastig om een hypotheek af te sluiten.

Door het lezen van deze blog ben je op de hoogte van wat een BKR registratie is en wat de nieuwe regels voor jou als huizenkoper betekent. Maar laat je niet afschrikken door dit woord! Ga er niet automatisch vanuit dat door een registratie jouw droomhuis buiten handbereik is. Bel gerust met onze hypotheekadviseur via 050 211 24 31 of bereken jouw maximale hypotheek via onze tool: Maximale hypotheek berekenen.